Ma már minden sürgős, még az energetikai tanúsítvány is

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány azonnal

energetikai tanúsítvány azonnal

Érdemes megállni egy pillanatra, venni néhány nagy levegőt és észrevenni a világot, ami körülvesz bennünket. A levegő illatát, a madarak énekét, ami esetleg kiszűrődik a villamosok csikorgása és az autók dudálása mögül. Ha figyelünk egy kicsit, érezhetjük, hogy mindenki más viszont rohan, egyre inkább rohan, minden sürgő, minden azonnal kell.

Vannak helyzetek, amikor ezeket el lehetne engedni, kerülni és várni, türelmesnek lenni. De vannak olyan helyzetek is, amikor valóban a sürgős megoldások az egyetlen megoldások. Ilyen például Dávid barátom esete, amikor a minap csörgött a telefonja, hogy megvették a házát. Na igen, megvennék de még nincsen energetikai tanúsítványa, mert úgy gondolta még van sok ideje.

Így hát Dávidnak az energetikai tanúsítvány azonnal kellett. Fel is kereste gyorsan az Ecoteam honlapját, az e-tanusitas.eu-t, és kitöltötte az űrlapot, majd néhány perc múlva fel is hívták a cég munkatársai. Beszéltek telefonon, minden fontos paramétert elmondott a házról – ezzel még jobban fel tudta gyorsítani a tanúsítvány kiállításának menetét -, majd egyeztettek egy időpontot, amikor kimennek a szakemberek a házhoz és elvégeznek minden szükséges felmérést, hogy Dávid megkaphassa az energetikai tanúsítványt azonnal.

A felmérés során megvizsgálták a szigeteléseket, megnézték hol helyezkednek el a nyílászárók, és milyen a minőségük, megvizsgálták a padló és a födém állapotát, a ház fekvését, a fűtésrendszert és a víz melegítésére alkalmas rendszer minőségét is. Ezeknek az információknak a tudatában fogják tudni az irodában dolgozó szakemberek kiszámítani, hogy a ház milyen besorolású lesz majd a tanúsítványon. A helyszínről azonnal el is küldték az információkat az irodába, ahol meg is tudtak csinálni minden fontos számítást. A besorolás után elkészültek a dokumentumok, amit elküldtek Dávidnak futárszolgálaton keresztül, de mivel neki szüksége volt rá sürgősen, így SMS-ben is elküldték neki a kódját, amint elkészült. Így ő tudta továbbítani az ügyvédeknek és a vevőnek. Ugyanis ez a tanúsítvány befolyásolja az ingatlan értékét. Minél kedvezőbb besorolást kap a ház, annál gazdaságosabb, annál olcsóbb a fenntartása, annál kevesebb energiába kerül majd a vevőnek. Ha jól emlékszem, Dávid háza elég jó, talán AA+ besorolást kapott, ami azt jelenti, hogy kiemelkedően nagy energiahatékonyságú az ingatlan.

Van még másik 11 kategória, ahol a legjobb az AA++, ami azt jelenti, hogy minimális energiaigényű a ház, kevesebb mint 40%-os, míg a legkedvezőtlenebb a több mint 500%, tehát a JJ elnevezésű kiemelkedően rossz energiahatékonyságú.

Minden háznak és lakásnak rendelkeznie kell ilyen tanúsítvánnyal már 2012 óta. Egy ilyen energetikai tanúsítvány 10 évig jó, ami azt jelenti, hogy bizonyos időközönként érdemes újat csináltatni. 10 év alatt sok dolog megváltozhat egy ingatlanban, lehetnek felújítások, korszerűsítések, amik növelik majd az értékét, de romolhat is az állapota. A házeladáson kívül pedig még a pályázatok során lehet szükség ilyen energetikai tanúsítványra.