Miért szükséges a vállalatfelvásárlás során az eladás bejelentése?

Szponzorált tartalom

vállalatfelvásárlás

vállalatfelvásárlás

Sokan vannak úgy, hogy nem kifejezetten új vállalkozást szeretnének indítani a nulláról, hanem inkább átvennének egy már meglévőt. Ennek oka érthető, hiszen a kiépített vállalkozásokkal lehet úgy számolni, hogy mivel már működik, ezért van bevétele és ügyfelei, vásárlói, emellett beszállítókkal is rendelkezik, amit nem annak kell felkutatni, aki a már meglévő, illetve az új vállalkozással egyszerre fog foglalkozni. 

Nyilván az is sokat számít, hogy van-e nyeresége, illetve az milyen mértékű ez  a vállalatfelvásárlás során kiderül. Amikor efféle ügylet történik, olyankor a cégfelvásárlás bejelentése is egyfajta kötelezettséget ró a vállalkozóra. De miért van erre szükség? Lényegében az a legfőbb célja, hogy ne jöhessenek létre a piacon olyan cégek, amelyek monopol helyzetbe kerülnének ezzel, hiszen úgy a versenytársak nehéz helyzetbe kerülnének, egyúttal ellehetetlenítené az ő megélhetésüket. 

Ha például mindkét vállalkozás több milliárdos bevétellel rendelkezik, akkor a versenyfelügyelettel gyűlhet meg a tulajdonos és a vállalkozás baja. Érthető, hiszen a kisebb szereplőknek is teret kell hagyni tevékenységük gyakorlására. A vállalatfelvásárlás bejelentése a Gazdasági Versenyhivatalnál történik, amelyre mind az 500 millió, mind az egymilliárd forint küszöbérték meghaladása esetén szükségessé válik. 

A vállalatfelvásárlás bejelentése kapcsán bővebben az uzletresz.com weboldalon kaphatnak információt az érdeklődők, akik egyúttal megismerhetik az ezzel kapcsolatos lehetőségeiket és kötelezettségeiket egyaránt!